Weck-a-pot of tea

  • Geplaatst op
  • Door Anton van Elswijk
  • 2
Weck-a-pot of tea

Een leuk en snel project om goed georganiseerd en decoratief uw thee (of andere dingen) op te bergen.

Ik ben nooit echt een liefhebber van thee geweest, het soort dat je zet met zakjes en gewoon in de super koopt. Echter heb ik laatst kennis gemaakt met allerlei variëteiten aan losse thee en ben daar sindsdien helemaal fan van geworden. Deze theeën zijn er in in allerlei soorten en maten en hebben veelal ook nog eens een goede invloed. Van detox, tot helend, naar rustgevend, ontstressend of zelfs voor een betere nachtrust etc. Nu bestel ik deze theeën in zakjes en dat bergt toch wat minder handig op en een hand van die papieren zakjes op een plank ziet er ook niet erg gezellig uit. Hierom ben ik eens een avondje gaan "rommelen" en een eigen ontwerpje voor een label gemaakt en deze geprint, geplot en geplakt op kleine weckpotjes. Ik gebruik hiervoor een oude Silhouette Cameo snijplotter, met Adobe Illustrator en Silhouette Connect software, hiervoor kan je uiteraard software naar eigen keuze gebruiken en het snijden of knippen kan natuurlijk met een scalpel, afbreekmes of een schaar.

Uiteraard is dit ook te gebruiken op allerlei andere potten en voor andere items op te slaan.
Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de oude jampotten te recyclen als je dit wilt.

Dit weckpotje heb ik gekozen om te gebruiken en is verkrijgbaar in de webshop, klik hier om naar dit product te gaan.
Voor het printen van de labels gebruik ik een laser printer en heb gekozen voor het PET sticker materiaal met gold-look van sunny, ofwel dit product.
Zoals gezegd gebruik ik Adobe Illustrator om de labels aan te maken. Ik ga niet in op het maken en ontwerpen van labels of het werken met de software omdat elke programma anders werkt en er zelfs van windows naar mac al verschil kan zitten. Heb je geen software tot jouw beschikking dan zijn Inkscape en Gimp twee gratis en opensource tegenhangers van respectievelijk Illustrator en Photoshop. Om hier mee te leren werken zijn er op Youtube genoeg filmpjes te vinden.


Zoals je ziet werk ik met verschillende lagen en ik heb om de originele label outline een extra vlak van de zelfde kleur (zwart) geplaatst. Dit is om te zorgen dat als de silhouette niet op de exacte locatie snijd dit niet als blanco materiaal zichtbaar is.


Mijn ontwerp is volledig "zwart/wit" ontworpen en wat wit is wordt straks de goud kleur van de folie. Wat overigens leuk is om mee te experimenteren in het ontwerp wanneer je de goud-look folie gebruikt is de transparantie van het zwart. Zoals je hier in het ontwerp ziet heb ik het hoofd vak van het etiket een 90% zwart gemaakt (C0,M0,Y0,K90). Dit geeft in het eind resultaat een klassiek en verouderd goud/bruine-look. Dit heb ik eveneens toegepast op het tekstvak maar dan met slechts 30% zwart dekking (C0,M0,Y0,K30), waardoor het tekstvak net wat minder helder goud is en de outline (welke wel helder goud is gebleven) meer kracht krijgt.Het vel met labels geprint op het Laser PET sticker Gold-Look, compleet met registratie markers voor de snijplotter. Zie je hoe het midden gedeelte van de label een wat faded en aged look heeft gekregen tegenover de 100% zwarte outline?Ik heb ook een laag aangemaakt met alleen het vak dat als outline gesneden moet gaan worden. Dit heb ik gedaan zodat ik alleen deze laag kan exporteren naar de Silhouette Connect module waardoor het werken in die software sneller gaat dan wanneer er een vector object met vele letters, lijnen en vlakken verzonden moet worden. Wel belangrijk is om het bestand te voorzien van registratiemarkers zodat de print en cut functie gebruikt kan worden.Ik gebruik in mijn plotter nog het oude handmatig verstelbare mes, tevens is de cameo welke ik gebruik van de eerste generatie en al 5 tot 6 jaar oud. De instellingen zoals hiernaast gebruik ik om het PET folie te plotten. Nu vermoed ik dat mijn mes verder uitsteekt dan deze zou moeten, want vroeger gebruikt ik altijd een mes-setting van 3-5 om dergelijke folies te snijden.

Materiaal voorinstelling: Printbaar Heat transfer sheet voor lichte textiel

  • Mes op stand 1
  • Snelheid op 3cm/s
  • Dikte op 2


Labels vers uit de snijplotter. Het overtollige folie gepelt, wat in dit geval niet veel werk was omdat alles recht aan en recht toe was. De stickers zijn nu klaar om geplakt te worden.


Ik heb de potjes even gewassen in een dubro sopje omdat deze een soort mat geslagen zijn door het vocht dat vrijkomt bij de productie of de opslag. Hierna heb ik het etiket geplakt en kan het potje gevuld worden met de thee.


ENJOY!

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.