• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Alle informatie, tips en instructies die nodig zijn om glas en keramiek te decoreren met waterslide decal papier.

U kent ze wel die weckpotten van de Ikea, Blokker of elders waar op staat wat er in zou moeten zitten. Drinkglazen met het logo van uw bedrijf, een mok met "De beste papa!" of een bord voor aan de muur met uw vakantie foto. Uiteraard kunt u deze laten bedrukken bij allerlei bedrijven, maar wat is er leuker dan het helemaal zelf te doen? Op VTwonen, thé creative hive en nog een aantal websites, staan al wat beschrijvingen van hoe u het kan maken. Eigenlijk nergens staat een antwoord op de vragen die ik veel ontvang:

- Welke printer is er het beste voor geschikt?

- Wat heb ik er precies voor nodig?

- Kunnen ze in de vaatwasser?

- en nog vele andere vragen.

Dit is dan ook exact de reden waarom ik heb besloten om dit artikel hierover te schrijven. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Stel ze dan gerust via email of het contact formulier.Ik zal dan aan de hand van die vragen het artikel naar indien nodig met de passende informatie aanpassen.

 

Belangrijk voor glas en keramiek!! Het blijft decoratief!!

Een belangrijk punt wat ik als eerste even aan wil halen....
Glas en Keramiek gedecoreerd met waterslide decal papier zijn en blijven decoratieve objecten.
Ze zijn dan ook niet geschikt om van te eten omdat het scheppen, snijden en schrapen de decal zal doen beschadigen.
Om dit te voorkomen moeten de decals beschermd worden met een speciale bescherming zoals blanke lak, epoxy etc.
Het nadeel hiervan is weer dat deze middelen veelal niet in direct contact met voedsel mogen komen!
U kunt het wel gebruiken op de onderkant van een glazen bord of aan de buitenkant van een mok, glas, kopje, potten, flessen of schalen.
Hierna kunnen de objecten met decals met de hand gewassen worden, of soms zelfs in de vaatwasser maar hier kom ik later op terug.

 
Welke printer is het beste geschikt? Simpelweg, een laser printer.

Dit mag dan een simpel antwoord op die vraag zijn, maar de hoe en waarom worden hiermee nog niet beantwoord. Uiteraard zal ik u uitleggen hoe dit precies in elkaar steekt, mocht u hier nog niet direct het antwoord vinden op uw vraag. Lees dan eerst nog even de stukjes over welke materialen er nodig zijn voor uw desbetreffende printer.

 
Dus…ja… Een laser printer is de beste hiervoor, maar waarom?

Media speciaal ontworpen voor een laser printer, dienen van zichzelf al hittebestendig te zijn. Dit is omdat de toner (de "inkt" die een laser printer gebruikt), word vast gesmolten aan het materiaal. Hierom bevat een Waterslide decal papier voor een laser printer een dunne folie op welke de toner hecht. Zou deze folie niet toegevoegd worden dan smelt de lijmlaag vast in de printer, en u zult vast begrijpen dit word een bende. Doordat dit folie, dat weliswaar flinterdun is, in het materiaal verwerkt is kunnen fabrikanten een stof toevoegen in de lijmlaag. Deze stof zorgt ervoor dat de lijmlaag beter kan hechten aan gladde ondergronden zoals glas, keramiek en metaal. Deze zelfde stof kunnen ze niet toevoegen aan een Inkjet waterslide decal omdat de inkt hiermee in reactie gaat en dus niet zou hechten. Tevens is de toner van een laser printer naast hittebestendig ook waterbestendig en heeft een behoorlijk goede hoeveelheid krasbestendigheid. Zodra de decal word afgebakken in de oven, trekt de toner in het decal papier, en die flinterdunne folie (waar ik het eerder over had) word heel erg hard, wat er voor zorgt dat de decal krasbestendig word. Een Laser waterslide decal die afgebakken is, kan zonder problemen worden afgewassen en zelfs in een vaatwasser.

 
Er zijn wel een nadelen aan het gebruik van een laser printer!

- Een laser printer kan namelijk niet zo gedetailleerd printen als een inkjet printer. Hierdoor worden foto's vaak niet zo mooi afgedrukt, in elk geval niet zo mooi als met een inkjet printer. Hoe goed een laser printer een foto kan printen ligt echt aan het merk en type printer (en daarmee ook de prijs).

- De toner van een laser printer is een poeder, dat word vast gebrand door de "Laser" (of LED). Dit poeder vermengd niet zo goed als inkten kunnen, hierdoor kan een laser printer niet zo een groot kleurbereik behalen. Kleur reproducties, of hoge kleurenscala's in foto's kunnen dan ook niet behaald worden.

- Laser printers zijn duur in aanschaf, ook de toners zijn behoorlijk prijzig. Daar staat wel tegenover dat een laser printer verhoudingsgewijs minder kost om dezelfde print te maken dan een inkjet printer. Tevens is een laser printer (indien deze goed word gebruikt) nagenoeg onderhoudsvrij. Dit is wel in vergelijking met het aantal prints, want ook laser printers hebben wel eens een opschoon beurt nodig. Overigens is dit wel na tientallen of misschien wel honderden keer zoveel prints als bij een inkjet printer. Tegen die tijd kopen de meeste mensen weer een nieuwe laser printer.

 

Maar hoe zit het dan als ik wel een inkjet printer heb?

Een inkjet printer wint het van een laser printer op het gebied van details printen, kleurverlopen en kleuren scala's. Inkjet printers kunnen vaak ook een hogere DPI (drops per inch) aan dan een laser printer, maar ook kunnen ze veel fijnere druppels maken. De grote van druppels word aangeduid in PL, des te lager het getal des te kleiner zijn de druppels. Dit word wel erg technisch? Ok, ik ga verder...

Hierdoor zijn inkjet printers dus veel beter geschikt in haarscherpe foto's printen, en bijna exacte kleur reproducties. Ook heeft u veel meer kleuren om uit de kiezen die de printer daadwerkelijk ook kan printen, doordat inkten beter vermengen met elkaar. Het nadeel zit hem eigenlijk alleen in het te gebruiken materiaal. Zoals ik hierboven al heb uitgelegd bevat een laser decal een stof om de hechting te verbeteren, welke niet verwerkt kan worden in inkjet materiaal.Ook zit er in een inkjet decal geen folie verwerkt, welke extra hard word en waar de inkt in kan zakken met afbakken.Al zouden ze dit wel doen dan word de decal veel te dik (kijk maar naar stickermaterialen), al is het een kwestie van tijd tot een fabrikant hier een oplossing voor vind. Hier komt bij kijken dat inkten veelal niet hittebestendig zijn en ook niet waterbestendig. Gelukkig, is er een fabrikant die een bijna magisch materiaal heeft ontwikkeld onder de naam Magic coating papier. Dit materiaal word op het geprinte decal papier gelamineerd met een warm lamineerapparaat. Vervolgens zorgt dit materiaal ervoor dat de inkt water en hittebestendig word. Deze zelfde leverancier (Sunny) heeft er ook alles aan gedaan om te zorgen dat hun decal materiaal de beste hechting krijgt bij het afbakken. Helaas is het hun niet gelukt de zelfde hechting en werking te krijgen als een laser decal papier, maar het komt behoorlijk in de buurt. Hierom is het wel mogelijk om ook met een inkjet printer waterslide decals aan te brengen op glas etc door middel van afbakken. Echter word de decal wat zacht als deze met warm of heet water in aanraking komt, wassen met wat voorzichtigheid is wel een must.

Het wassen in een vaatwasser durf ik (en de fabrikant) geen garantie op te geven, al word het wel door diverse mensen gedaan.

 

Wat heb ik nodig om glas, keramiek of metaal te decoreren en af te bakken?

Voor een laser printer

...heeft u niet meer materiaal nodig dan alleen een Waterslide decal papier. Mocht u echt zeker willen weten dat de decal op de beste manier beschermt is, kunt u altijd nog Magic coating papier over de laser decals heen lamineren. Voor dit lamineren dient u wel de beschikking te hebben over een warm lamineermachine.

 
Voor een Inkjet printer

...heeft u meer nodig dan bij een laser printer. U heeft in eerste instantie een waterslide decal papier nodig waarop u de afbeelding gaat printen. Dit kan zowel een Inkjet Incal decal papier als een Inkjet Sunny waterlside decal papier zijn. Zelf ben ik van mening dat het Sunny waterslide decal papier beter hecht, dus raad deze dan ook aan. Hiernaast heeft u het beschermfolie nodig dat zorgt dat de inkt zowel water als hittebestendig word, dus het Magic coating papier. Niet geheel onbelangrijk is dat u de beschikking dient te hebben over een warm lamineermachine. Deze gebruikt u op het Magic coating papier aan te brengen op het geprinte waterslide decal papier.

 
Naast deze materialen heeft u ook gereedschap en hulpmiddelen nodig, namelijk:

- een computer en een printer (laser of inkjet)
- in het geval van een inkjet printer dan ook een lamineermachine
- een oven, het liefste een hetelucht oven(gas of elektrisch), combi-magnetron met hetelucht oven stand kan ook.
- een bakje van minimaal het formaat van uw decal en zo een 5-10cm diep, voor het water om de decal in te lossen.
- zachte niet geparfumeerd,olie,zalf of crème bevattende tissue's
- als u deze heeft een zachte rakel/ squeegee
- een scherp hobbymesje, afbreekmesje of een schaar

 
Nog even in het kort hoe u te werk gaat, uitgebreide informatie vind u in de handleiding die bij de producten word geleverd.
Met een Laser printer en laser waterslide decal papier:

1- Print uw afbeelding op het decal papier
2- Knip uw decal uit
3- Plaats de decal in een bakje water voor ongeveer 40-60 seconden
4- Schuif de decal voorzichtig stukje bij beetje iets van de drager
5- Maak ondergrond vochtig
7- Plaats de decal op de gewenste plek en verwijder voorzichtig de rest van de drager
8- Positioneer de decal, en wrijf het vocht en de luchtbellen er onder vandaan met een tissue of een rakel
9- Laat het geheel drogen
10- Verwarm de oven op 180-240 graden Celsius
11- Bak het object met de decal af voor 10 minuten
12- Laat het geheel rustig afkoelen, en wacht 24 uur alvorens het gebruik.

 
Met een Inkjet printer en Inkjet waterslide decal papier met magic coating papier:

1- Print uw afbeelding op het decal papier
2- Plaats een vel magic coating papier op het geprinte decal vel
3- Haal deze tezamen door een lamineermachine
4- Knip uw decal grofweg uit, exact knippen gebeurd in stap 6
5- Dep de drager van de Magic coating nat met een spons of een doekje
6- Verwijder de drager van de Magic coating, en knip uw afbeelding uit
7- Plaats de decal in een bakje water voor ongeveer 40-60 seconden
8- Schuif de decal voorzichtig stukje bij beetje iets van de drager
9- Maak ondergrond vochtig
10- Plaats de decal op de gewenste plek en verwijder voorzichtig de rest van de drager
11- positioneer de decal, en wrijf het vocht en de luchtbellen er onder vandaan met een tissue of een rakel
12- Laat het geheel drogen
13- Verwarm de oven op 180-240 graden Celsius
14- Bak het object met de decal af voor 10 minuten
15- Laat het geheel rustig afkoelen, en wacht 24 uur alvorens het gebruik.

Hoe hoger de temperatuur in de oven des te beter word de hechting, hoe hoog u exact kan gaan is afhankelijk van uw printer, inkt/toner en de ondergrond.

 

Heeft u een inkjet printer, maar u wilt toch het liefste Laser waterslide decals gebruiken? Geen probleem, ik kan de decals voor u printen op een HP Laserprinter, deze service bied ik ook aan op de website,

Op de hieronder staande link vind u hier meer informatie over, u dient wel eerst op het gewenste kleur materiaal te klikken.
Klik hier om naar printservice > decal(s) printen te gaan.