• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Met Laser PCB op hout transferren

Regelmatig wordt de vraag gesteld hoe een afbeelding geprint met een laser printer op hout overgebracht kan worden. Dit kan uiteraard door middel van een sticker of een waterslide decal, maar veelal wil men geen filmlaag op hout om het natuurlijke effect te behouden. Zodoende ben ik wat methodes gaan testen, en ben ik er op uitgekomen dat het Laser - Printplaat heat transfer papier(PCB) hier heel goed voor geschikt is. Van origine is dit materiaal bedoeld om zwarte toner over te brengen op een printplaat, zodat waar zwarte toner zit niet geëtst wordt. Dit materiaal blijkt potentie te hebben voor andere doeleinden, zoals het overbrengen van afbeeldingen op hout en wellicht ook andere ondergronden.

Waarschuwingen vooraf!!:

- Als u een perfecte afbeelding wilt overzetten of een zeer gedetaileerde foto in zijn volle glorie, kunt u beter een waterslide decal gebruiken. Het is lastig om met het PCB transfer een perfecte afbeelding zonder missende stukje te krijgen. Uiteraard is dit afhankelijk van hoe glad het hout is en hoe goed de transfer hecht op het materiaal. Wat mij persoonlijk erg charmeerd aan het PCB transfer op hout is juist het feit dat het er niet zo perfect op staat, met een decal lijkt het altijd zo nieuw en alsof het er direct op geprint is.
- Een tweede punt, deze handleiding gaat over het werken op onbehandeld/kaal hout. Ik ga ook een test doen op een gelakte ondergrond om te zien hoe het dan gaat. Mocht u deze methode willen testen op gelakt hout test dan eerst of de blanke lak niet smelt of verkleurd door de warmte van het strijkijzer. (zodra ik de test op gelakt hout heb afgerond, zal ik de informatie hier toevoegen)

Foto 1: Afbeelding geprint in spiegelbeeld en uitgeknipt.

Hoe u te werk gaat:

Stap 1:

Print uw afbeelding op het Printplaat heat transfer papier in spiegelbeeld. Gebruik als papiertype "normaal papier" en zet de kwaliteit op "normaal" of "hoog", zet snel of klad printen uit. Laat na het printen het vel enkele minuten rusten zodat de toner kan afkoelen en goed hecht. U kunt gewoon kleuren afbeeldingen gebruiken, let wel op dat de kleur van het hout meespeeld in de kleur van de afbeelding. Print u een gele tekst en brengt dit over op een mahonie (roodkleurig hout) dan wordt de tekst oranje. Is het hout vrij donker dan heeft u kans dat geel minder goed tot nauwelijks zichtbaar is.

Stap 2:

Knip de afbeelding uit, het hoeft niet heel exact gezien alleen de toner overgebracht wordt. Echter hoe kleiner het oppervlak van de transfer des te korter hoeft u te strijken of persen. Houd wel iets ruimte over zodat u hier in de volgende stap de tape op aan kan brengen, zit de tape over de afbeelding dan wordt dit deel minder goed overgebracht.

Stap 3:

Zorg dat het hout droog is, stof en vetvrij en dat er geen grove stukken hout of splinters zijn. Leg de transfer met de geprinte afbeelding naar beneden op het hout en fixeer deze met afplaktape liefst een hittebestendige tape. Plak geen tape over de over te brengen afbeelding heen, doet u dit wel zal dit deel minder goed overgebracht worden of veel langer werk hebben om te transferren.

Het belangrijkste bij het overbrengen is dat u moet zorgen dat de transfer niet verschuift, anders wordt de afbeelding onduidelijk en ongelijk.

Verwarm uw strijkijzer of hittepers voor tot 200-230 graden Celsius, of de stand voor linnen.

Foto 2: Transfer vast gemaakt met tape op het hout.

Stap 4:

Plaats een stuk oud textiel als een zijde van een T-shirt of een dergelijk stuk stof, op de transfer. Dit zorgt ervoor dat de transfer beter in de nerven van het hout gedrukt wordt, en dat eventuele lijm van de tape niet op het strijkijzer komt. Hoe dikker het stuk stof des te beter krijgt u de afbeelding in de nerven van het hout, maar des te langer u moet strijken/persen. Strijk of pers hierna de transfer voor ongeveer 4 minuten met enige druk (pers op medium is voldoende). Zorg met strijken dat u voldoende over de hele afbeelding gaat, is de afbeelding groter dan uw strijkijzer heeft u wellicht meer tijd nodig.

Stap 5:

Verwijder na het strijken/persen het stuk stof en maak hier een propje van, hiermee wrijft u met enige druk de transfer nog even extra aan zodat deze goed in de nerven zit. Geef hierbij extra aandacht aan nerven die u duidelijk ziet zitten, deze zijn vaak ook wat dieper. Laat vervolgens het geheel volledig afkoelen, afhankelijk van de grote en dikte van het object duurd dit zo een 15-30minuten. Haal vervolgens voorzichtig de tape los en verwijder de transfer. Het kan zijn dat de transfer wat aan het hout plakt, gebruik dan het puntje van een hobbymes om voorzichtig de transfer op te wippen.

 

Foto 3: Afbeelding overgebracht op hout.
Aan de onderzijde ziet u nog een deel van een afbeelding die te kort is verwarmt.

 

Extra informatie:

Hoe glad of perfect de afbeelding overgebracht wordt is vooral te weiten aan hoe glad en schoon het hout is.
Soms kan hogere druk, langer strijken/persen of een iets hogere temperatuur ook verbetering bieden.
Nadat de afbeelding overgebracht is de transfer na ongeveer 24uur volledig gehecht en uitgehard.
U kunt hierna het geheel aflakken met een blanke lak om de transfer en het hout te beschermen.
Test echter wel op een proef stukje of de transfer niet wordt aangetast door de gebruikte blanke lak.
- Wilt u een soort versleten effect creeëren, dan kunt u experimenteren door de transfer korter te strijken of minder hard te drukken.